Teak Kereste

TEAK KERESTE

MENŞEİ :

Güneydoğu Asya; Burma (Myanmar), Hindistan, Brezilya Mato Grosso

EN X KALINLIK :

150-180-200-220-250-280-300-320 X 50mm

BOY :

2000 – 3000mm

ÖZGÜL AĞIRLIK :

450-500 kg/m3

Tik Kerestesi kaplamalarda kullanıldığından ticari bir ağaçtır. Sert ve sağlam yapısı nedeniyle yatlarda , gemilerde kullanılır. Ve yetişme alanından dolayı nadir bulunan bir cinstir.

Tik ağacı, haşere ve kurt barındırmaz. Bunun sebebi sahip olduğu sıkı doku ve yağlı bir ağaç türü olmasıdır. Tik ağacı, doğal ortamında 30-40 metre yüksekliğe ulaşabilir. Erişkin ağaçtan elde edilen mobilyalar karamel rengindedir.

Ürün zaman içerisinde rengini kaybeder tekrar orjinal rengini kazandırmak için ise; tik yağı ile yağlamak yeterlidir. Tik bahçe mobilyaları, her türlü hava koşullarına dayanabilir.
Tik mobilyaların yeni görünümünü korumak ve ömrünü uzatmak için mutlaka sezon başlarında periyodik bakımlarının yapılması gerekir.

Teak Kereste, denizciler tarafından dünyanın en değerli ve çok yönlü kullanımı olan ağacı kabul edilmektedir. Myanmar (Burma) teak’den, altın parıltısı rengine dönen ender güzelliği, dekoratif damarlı yüzeyi, benzersiz mukavemet özellikleri, dayanıklılığı, aşınmaya olan direnci, ahşap sektöründe eşsiz ve en çok talep edilen ağaç olmasını sağlamıştır. Titanik gemisinin güvertesi, Myanmar (Burma) teak’den yapılmış olup, güverte ahşabı, geminin battığı talihsiz gece 15 Nisan 1912 deki gibi iyi durumdadır. Myanmar (Burma) daki, Rangoon nehrinde, 150 yıla yakın zamandır, suya batırılmış olarak duran burma teaklerinin, kesildikleri ilk gündeki gibi özünün sağlam ve iyi durumda oldukları gözlenmiştir. Uzakdoğu’daki yüzlerce yıllık birçok tapınakta teak ağacından kolon, kiriş, kapı ve pervazları kullanılmıştır. Bu kadar üstün özelliği bir arada bulunduran teak’den başka bir ağaç türü daha yoktur. Yüzyıllardır, teak ağacından yapılmış güverte ve ahşap ürünleri mükemmelliğin eşsiz örneği olarak gösterilmiştir. Fakat pek az insan, bu ağacın sağladığı kayda değer fayda ve benzeri olmayan uygulamaları tam olarak bilmemektedir

 

. Sudan etkilenmez.
. Yoğun dokuya sahiptir.
. Hava koşullarından etkilenmez.
. Mumsu ve yağlı bir dokuya sahiptir.
. Uygulandığı yerde bükülme ve çekme olmaz.
. Dünyada en fazla el işçiliği ile inceltilebilen ahşaptır.
. Dokusunu haşere ve mikroorganizmalar yıkımlayamaz.
. Water resistant.
. Dense texture.
. Weather resistant.
. Waxy and oily texture.
. No flexing and tension on surface applied.
. Wood which can be thinned mostly by manual labor
. Texture resistant to pest and microorganisms.

Tik veya bilimsel adıyla Tectona Grandis; büyük, yaprak döken, tropik bir ağaç türüdür. Zerafeti ve dayanıklılığı ile dünya çapında ödüllü bir ağaçtır. Ancak, en değerli tik Myanmar (Burma)’dan geliyor.

Birleşmiş Milletler Orman ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yaptığı 2010 araştırmasına göre, doğal tik ormanları yaklaşık 29.035 milyon hektarı kapsıyor. Ve bu toplamın neredeyse yarısı Myanmar’da. Tropikal Ahşap, yalnızca FEQ (Birinci Avrupa Kalitesi) kalitesine sahip tutarlı renk ve tahıl desenleri olan Tik Keresteyi satın alır.

Teak ağacı; gemi yapımı, mobilya, döşeme ve iç dekorasyonu sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Teak’in en belirgin özelliği her türlü hava koşullarına dayanıklı olmasıdır. Bu nedenle çürümeye karşı da dirençlidir ve böcekleri kolayca uzaklaştırır.

Tik’in diğer özellikleri, hem ahşap işlemeyi kolaylaştıran hem de ahşap işçilerinin hem güzel hem de dayanıklı ürünler üretme kabiliyetini sağlayan esnekliği ve katı lifidir.

Asya’da, teak yüzyıllardır aranan bir yapı malzemesi olmuştur. Burma’da (Myanmar), 1880’lerin ortalarında tamamen tik olan benzersiz 1,5 kilometrelik U-Bein köprüsüne hayran kalabilir ve üzerinde seyredebiliriz. Tayland ise tek bir çivisiz inşa edilmiş, dünyanın en büyük altın tik konağı Vimanmek Teak Sarayı’na ev sahipliği yapıyor.

Sohbeti Başlat
Merhabalar; Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Powered by